вторник, 15 януари 2013 г.

Напразно възмУтените българи или Няма нищо лошо в това, че Пайнер спечели европейска субсидия

Реакция на възмУтен и огОрчен българин, сочещ за виновен, когото му е  удобно, но слушащ чалга, когато си пийне

     Ще изкажа мнение по нещо, което е много коментирано от вчера насам и много ме дразни реакцията на повечето хора към него. Става въпрос за новината, че от ЕС отпускат почти 2 млн. лв. на „Пайнер“ по оперативна програма "Конкурентоспособност". 
      И се почва: „О, ужас! Дали са пари за чалга, а не за рап/рок/театър и т.нат.! До къде докараха (те?) България! ЕС иска да разврати хубавата ни морална държава! (естествено написано не толкова грамотно и цензурирано, например с призиви като "SMART ZA 4ALGATA") Почва се и с евтина политическа пропаганда: Това ли са приоритетите на българското правителство? Защо ГЕРБ не дава пари за болници, училища, театри? 
     И естествено простите, елементарни, примитивни, лесно манипулируеми българи се хващат и почват да коментират постове във Фейсбук, да споделят заблуждаващи картинки и да проклинат европейските и нашите депутати, че няма „някой лев“ и за тях или за предпочитана от тях дейност.
   Еми, няма да има! Защото пари се дават, не по вкус за музика, а за качествени, добре защитени проекти. Естествено, че ще дадат пари на Пайнер, след като са си подготвили и защитили достоен за това проект. Това е свободен, отворен конкурс. Тук не става дума за това дали харесваме чалгата или за творческата й стойност, а за административни процеси, които са свободни и законни. 
От повечето публикувани статии излиза, че от ЕС нарочно се стремят да развиват чалгата и да развращават морала на българите (или че правителството има нещо общо). Еми не е така! От там нямат представа какво представлява чалгата в България. Те виждат една индустрия с потенциал за печалби и я спонсорират. Таен заговор за затъпяване на нацията има само в главите на някои хора, вихрещи се по интернет форумите (всъщност такъв май не е нужен и сами се справяме добре). Пайнер си кандидатства и печели средства както всяка друга компания може да го направи. И някой са го направили. Други фирми, които са се възползвали от програмата са “Dream team“ на Евтим Милошев, “Global films“ на Магърдич Халваджиян и “Междинна станция“ на Иван и Андрей. 
Ревнаха и представители на другите стилове музика. Как може да има пари за тъпата чалга, а не за нас? И за вас може да има, но те няма да дойдат сами. Трябва малко старание, трябва инициативност. Кой от тях е направил проект, кандидатствал е по тази оперативна програма и не са го одобрили? Само той има право да мрънка и да се оплаква.
      Наистина е жалко, че от музикалната индустрия пари отиват само за чалга. Но ще е така докато само този стил търси начини да се развива, а другите стилове музика и другите културни дейности – не. ЕС гледа кой бизнес вирее добре - в България 80% слушат чалга, певиците, заведенията и компаниите печелят добре, продуцентите явно разбират от бизнес, естествено, че ще получат пари. И за това са виновни хората в България, а не правителството или ЕС. Докато има хора, които слушат чалга и я превръщат в преобладаваща култура, значи за някого има полза от тези пари. Ако българите спрат да слушат чалга, колкото и пари да се дават  от правителство, ЕС и т. нат., индустрията няма да може да се развие и сама ще ни остави на мира.
     Още нещо: трябва да се радваме за всяко външно наливане на пари в икономиката ни. По-добре е тези пари да отидат за чалга, отколкото да не се усвоят въобще. Искаме уж развиваща се икономика, но това може да стане само с външни пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар