понеделник, 14 януари 2013 г.

Защо няма да гласувам на референдума


Наближава първият референдум, проведен при демократични условия в България, на тема „За или против развиването на ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова АЕЦ?“. Това, на теория, е много хубаво – ще може да се чуе гласа на народа, управляващите ще се съобразят с нас, имаме по-голяма демократичност и т. нат., НО това е само на теория. На практика нещата не стоят така и аз лично смятам умишлено да НЕ гласувам на този референдум. Ето и моите причини за това:
·      По принцип провеждането на референдум е нещо много добро и понякога задължително за една демократична страна, но не на всякакви теми. Референдум може да се проведе например то теми като За или против пушенето на обществени места, За или против промяна на избирателната система на страната (какъвто е наложителен), референдум за установяване на външнополитическата позиция на страната по даден въпрос и т. нат. Но за теми, по които, за да заемеш позиция е необходима комплексна експертна оценка, включваща изследване на много фактори и предвиждане на сложни процеси в бъдеще, каквато е тази за ядрената енергетика, народното допитване не е удачно. Хората, които и където и да са, не могат да бъдат достатъчно информирани, за да могат да изградят достатъчно компетентно мнение. Те не са ядрени физици. А в България, дори и са (масата от тях) прости и лесно манипулируеми.  Как да разчитам на човек с интелигентност на цвете да решава бъдещето ми? Още повече, че не се прави нищо, за да се информират тези хора. Напротив – информацията, която достига до нас е с цел манипулация, неточна, различна всеки път, дори дадена от един и същ човек. Веднъж премиера казва, че мястото, където се очаква да бъде построена АЕЦ е гьол, след това, че изграждането й ще намали цените на електроенергията драстично, други политици ни убеждават, че инвестицията няма да може да се изплати скоро и ще увеличи сметките ни за ток, трети заявяват нещо съвсем друго, медиите само преповтарят техните думи, без да ни запознаят с реални факти и проучвания по темата. Ако все пак по телевизията ни кажат нещо, то е с цел убеждаване в едната крайност, подкрепено само с едностранни факти и целящо манипулация. Как да си съставя мнение? В крайна сметка гласуването ще стане политическо – едната партия призовава да се гласува с ДА, другата – с НЕ, и съответно техните симпатизанти ще гласуват така, а от това смисъл - yok.
·         Така, както казах референдума е много хубаво нещо. По принцип. Но конкретно по тази тема, в този момент и в тази обстановка той не е нужен. Той е изцяло политически ход. Ако искат да строят АЕЦ или да развиват съществуващата такава, никой не ги спира. Дори самият премиер го каза: Референдумът е безсмислен.
·         Да кажем, че има полза от този референдум и че сме способни на компетентно мнение. Идва основният проблем – въпросът е зададен така, че до голяма степен обезсмисля гласа ми! „Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“ Ако съм изцяло против атомната енергия и кажа НЕ, какво пречи на управляващите пак да я развиват, но в АЕЦ Козлодуй? Ами ако смятам обратното, че трябва да се развива ядрената енергетика, но не с нова АЕЦ, а с усъвършенстване на съществуващата, където вече има традиции, учени и т.нат.? Тогава как да гласувам, че да има полза гласът ми? А ако искам нова електроцентрала, но не искам да е в Белене (за която е явно, че става дума)? И ако искам да е в там, но не по подготвения проект, с който АЕЦ Белене ще е първата, която е морално остаряла преди да е построена? Изобщо как да гласувам за нещо без да знам нищо за проекта, за инвеститора, за това колко пари ще ни струва? Бих гласувал на референдум на подобна тема само, ако въпросът е за одобрение на готов проект, по който абсолютно всичко се знае и достатъчно добре са ми обяснени предимствата и недостатъците, за да мога да взема компетентно мнение.
·         Освен това, в момент, когато на държавата са нужни пари за толкова много неща, е напълно излишно да се дава толкова голяма сума за, на практика безсмислен, референдум.
·         И още нещо: ако управляващите толкова искаха да чуят народното мнение, да ни дадат демократичното право на глас, референдума да покаже истинските настроения на хората и от него да има полза, щяха първо да оправят избирателната система. Скоро се оказа (поне по информация на една партия), че в избирателните списъци има близо един милион мъртви души! Ами хилядите хора (най-често от турски или ромски произход), които са записани, че живеят на един адрес, а реално не живеят в България и следователно нямат право да гласуват? Ами адресните регистрации, които студентите попълват за общежитията си, а пак са разпределени да гласуват в родните си градове? Ами практиките с купуването на гласове? Ами още многото подобни недомислици? Вниманието  трябва да се насочи първо натам, а след това към самото гласуване.

Ето затова аз няма да гласувам на този референдум. Аз имам свое мнение, а то няма да бъде взето под внимание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар