вторник, 25 декември 2012 г.

Дразнеща неграмотност


От ден на ден се изумявам, колко са неграмотни българите. И не само учениците - и студентите, и възрастните, всички! Положението е страшно. Може би повечето хора не намират смисъл в това да спазват всички правила, но за мен те са изключително важни. Не мога да възприема сериозно човек, който допуска елементарни грешки в писането си, а ако съм работодател и ги видя в СиВи-то на кандидат за работа, ще му намали шансовете значително. 
Разбирам да се допускат грешки при писане на латиница. Така или иначе не пишеш на български, не е толкова фатално да има и грешки. Но ако си избрал да пишеш на български, а най-вече това се прави, за да се изкараш уж по-умен, трябва да познаваш основните правила. 
Ето някои от грешките, които ме изкарват от нерви, ако някои ги допуска в разговор с мен:
(Няма да включвам пунктуационните грешки и сбърканият пълен/кратък член, да кажем, че това са по-сложни правила, няма и да говоря за допусканите нарочно грешки, там хората ще се усетят по някое време). Та така:
·         Не знам се пише разделено! Както и не мога, не трябва и т. нат. Най-лесно се запомня така: "Не знам се пише разделено, за разлика от неграмотен."
·         Й - знаем, че някъде се изпуска, но напоследък е много популярно то да се слага където не му е мястото и виждам глупости от типа на комуникаций, еволюций, вариаций и т. нат
·         Съжалявам, не съжЕлявам!
·         Вляза и изляза, не влезна и излезна. Ужасно е, честно!
·         Друга честа грешка е писането на думи като идеялно/идялно (идеално), маняк (маниак)...
·          Всякакви вариации на предвид: предвит, претвид, впредвид, навпредвид, под предвид и още, и още.
·         ДнескашенAre you fucking kidding me? Днешен, за Бога!
·         Детство идва от дете, за това не е децтво (или децки), обратно на гръцки, вместо гръдски.  
·         Образованието (не образУванието) е висше, не е висшо, вишо, више или някакво друго.
·         И накрая любимото ми: употребата на Ви, Вие, Вас… Те се пишат с главна буква САМО, когато се използват в учтиви обръщения. Когато с тях искате да изразите обикновено множествено число, се използва малка буква. Пример: Скъпи приятели, искам да Ви поканя на… Грешно! Това се бърка от всички, много често в официални документи, а най-потресен бях, когато го видях използвано грешно и от учителка, която уж учи на грамотност ученици до 4-ти клас…
Сигурно има още, но тези са най-дразнещите. Моля ви хора, не ги допускайте. Не осъзнавате, колко много се излагате. :)

P.S. Казва се говорим, правим, ходим, не говориме, правиме, ходиме!!! Много е важно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар